Kup rzymski garnek

Zdjęcie autora

Niko

Zakup rzymskiej doniczki jest bardzo łatwy, jeśli później rozważysz kilka rzeczy. Mięso, ryby czy warzywa można gotować w piekarniku w garnku rzymskim lub w innym glinianym garnku z zamkniętą pokrywką. Niektóre doskonałe Rezepte dla garnka Römer można znaleźć u producenta. Jedzenie jest smażone lub pieczone na suchym ogniu (około 200°). Zwykle nie ma potrzeby dodawania tłuszczu ani płynu. Należy jednak zawsze przestrzegać instrukcji producenta.

Dzięki dodaniu niewielkiej ilości lub braku tłuszczu i płynów, żywność zachowuje swoje składniki i aromat. w Römertopf nie może niczego spalić, nawet jeśli nie przestrzegasz przepisanego czasu gotowania. Garnek rzymski nigdy nie może mieć bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Oznacza to, że nigdy nie należy umieszczać rzymskiego garnka bezpośrednio na blacie kuchennym lub w piekarniku bezpośrednio na podłodze, ponieważ zniszczyłoby to rzymski garnek.

[typ alertu = "info"] Römertopf jest zawsze w zimny piekarnik wciśnięty, dopiero potem rozgrzej piekarnik.[/alert]

Po tym, jak kupią rzymską doniczkę

Przed pierwszym użyciem garnka należy go dokładnie umyć w gorącej wodzie, a następnie namoczyć przez około 30 minut, aby pory garnka mogły się nasiąknąć. Garnek wykonany jest z naturalnej gliny, której właściwością jest magazynowanie wody i powolne uwalnianie jej pod wpływem ciepła. Garnek jest następnie moczony przez około 10-15 minut przed każdym użyciem (instrukcje producenta). Czyszczenie garnka jest tylko z gorąca woda bez dodatku detergentu.

Ponieważ pory garnka bardzo szybko wchłaniają smaki z różnych potraw, garnek należy wygotować z wodą w piekarniku po około ósmym do dziesiątego użycia. Możliwe, że doniczka trochę się odbarwi po dłuższym użytkowaniu. Dodatek octu lub soku z cytryny zwiększa efekt czyszczenia podczas gotowania w piekarniku. Czas gotowania do czyszczenia wynosi ok. 1 godziny w 200 ° C, następnie dobrze wypłucz garnek czystą wodą i pozostaw do wyschnięcia na powietrzu.

[typ ostrzeżenia = „info“] Wyjmując garnek z piekarnika, należy zawsze kłaść go na ściereczce lub drewnianej desce. Nigdy nie stawiaj garnka na zimnej powierzchni. Garnek może pęknąć. [/ Alert]

Dlaczego warto kupić doniczkę rzymską?

Zalety garnka rzymskiego mówią same za siebie. Jedzenie gotuje się naturalnie w glinie. Gotując we własnym soku, prawie nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu ani płynu, a składniki odżywcze i witaminy są w dużej mierze zachowane. W Römertopf nic się nie pali, piec pozostaje czysty. Ta metoda gotowania podkreśla naturalny smak potraw. Gotowanie w Römertopf jest dziecinnie proste i działa samo z siebie. Naczynia można przynosić na stół bezpośrednio w Römertopf, ponieważ są bardzo dekoracyjne. Tak więc ta doniczka reprezentuje tradycyjne i nowoczesne trendy żywieniowe.

[products ad = „true” mini = „true” slider = „false” ids = „3100” horizontal = „true” add_clearfix = „true”]

Instrukcje Römertopfa

Napełniony garnek rzymski wstawić do piekarnika. W przypadku kuchenki elektrycznej wymagana temperatura jest ustawiana jak zwykle. Termostat piekarnika zapewnia powolne i delikatne ogrzewanie. Podobnie jak w przypadku pieczenia, wybierz ustawienie z grzaniem górnym i dolnym lub konwekcją na tym samym poziomie.

Najlepsze temperatury to 220°C z ogrzewaniem górnym i dolnym oraz 180°C z powietrzem obiegowym. Aby uzyskać ładniejszą skórkę, np. w przypadku pieczeni wieprzowej, pod koniec gotowania można wybrać wyższą temperaturę. Zaleca się zdjęcie pokrywy z from Römertopf do usunięcia i tylko do przełączenia na górne ogrzewanie. W przypadku kuchenki gazowej, która od samego początku osiąga pełne rozgrzanie, należy zacząć od trzeciego stopnia (190°C), następnie co 5 minut ustawiać kuchenkę gazową o jeden poziom wyżej, aż do osiągnięcia wymaganej temperatury.

Czy Römertopf nadaje się również do kuchenki mikrofalowej?

Możesz również umieścić dowolny Römertopf w kuchence mikrofalowej. Obsługa garnka w kuchence mikrofalowej jest taka sama jak podczas gotowania w piekarniku. Należy pamiętać, że kuchenka mikrofalowa działa znacznie szybciej niż piekarnik, więc trzymaj się blisko, aż poczujesz nowe czasy gotowania. Możesz więc bezpiecznie kupić Römertopf, jeśli chcesz go używać tylko w kuchence mikrofalowej.

Kup rzymski garnek

Przepisy na Römertopf

Jak wspomniano powyżej, istnieje wystarczająca ilość przepisów na Römertopf od producenta, jeśli kupisz Römertopf. W tym momencie nadal chcę podać przepis na smażonego kurczaka. Czas pieczenia pieczonego kurczaka zależy od wielkości, z mojego doświadczenia wynika, że ​​to około 75-90 minut.

składniki: łyżka masła, łyżka drobno posiekanej mieszanki ziół, sól, pieprz, odrobina białego wina, kostka bulionowa, trochę papryki.

przygotowanie: Kurczaka umyć wewnątrz i na zewnątrz, osuszyć. Masło zostawiamy w małym rondelku i mieszamy z ziołami, solą, pieprzem i papryką. Posmaruj kurczaka tak grubą warstwą, jak to możliwe od wewnątrz i na zewnątrz. Jeśli lubisz trochę więcej sosu, dodaj dwie szklanki wody i rozpuść w niej kostkę rosołową. Mam też ryż lub ziemniaki.


* Zdjęcia produktów i linki | Źródło: Amazon PA API | Ostatnia aktualizacja 24.04.2024/XNUMX/XNUMX | * = Linki partnerskie | Ceny podane na tej stronie mogły ulec zmianie. Rzeczywistą cenę produktu można znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy. Aktualizacje w czasie rzeczywistym nie są technicznie możliwe. Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki


 

Schreibe einen Kommentar