Zioła i przyprawy w kuchni

Zdjęcie autora

Niko

Zioła i przyprawy należy stosować w taki sposób, aby nie zafałszowały smaku potraw, a raczej wydobywały swój specyficzny smak. Przyprawianie to sztuka, w której potrzeba odrobiny taktu, dobrego języka i wieloletniego doświadczenia. Przy odpowiedniej przyprawie często mniej znaczy więcej. Wiele ziół i przypraw korzystnie wpływa na strawność pokarmu.

[apn typ="vergleich2" asin="B00S17UAS6,B00080XCAC,B00X5O8WXK,B00ZVTW1QG,B07H63FCY2,B07NDDSSZP" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="true" tpl-buttontext="" tpl -buttontpl="3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

Przechowywanie ziół i przypraw

Większość ziół i przypraw, zwłaszcza zmielonych, jest wrażliwa na światło i tlen. Jeśli są przechowywane nieprawidłowo, szybko tracą smak i stają się mdłe. Najlepiej przechowywać je w nieprzezroczystych, chronionych przed powietrzem pojemnikach lub w dobrze zamykanych słoikach o brązowym lub zielonym odcieniu. Z drugiej strony pojemniki metalowe nie są odpowiednie. Jeśli kilka różnych przypraw jest przechowywanych obok siebie w torebkach, nie tylko tracisz ich moc przyprawową, ale także nabierasz od siebie innego smaku.

Czas przyprawiania różnych przypraw jest ograniczony i zwykle jest podany na opakowaniu. Przyprawy kruszone mają znacznie krótszy czas sezonowania niż całe. Na przykład, jeśli są odpowiednio przechowywane, ziarna pieprzu mogą być używane prawie w nieskończoność. Z kolei mielony pieprz po krótkim czasie traci swój smak.

Postępowanie z mieszankami przyprawowymi

Zioła i przyprawy w mieszankach przypraw są dostępne z solą stołową i bez niej. Czas sezonowania lub okres przechowywania mieszanek przypraw wynosi średnio dwanaście miesięcy. Jeśli mieszanki przypraw nie są już dostępne w szklankach w momencie ich zakupu, zaleca się umieszczenie ich w odpowiednich szklankach z odpowiednimi otworami rozpraszającymi.

Upewnij się, że słoiki są zawsze zamknięte podczas przechowywania, aby przyprawy z dużą zawartością soli kuchennej nie wiązały wody i tym samym straciły zdolność do rzucania. Ponadto, gdy szkło jest zamknięte, zapobiega się wnikaniu ciał obcych i zmniejszeniu siły aromatyzującej. Mieszanki przypraw dostępne są na wiele różnych sposobów. Od przypraw do gulaszu, przez przyprawy do drobiu, po sól do czosnku czy cebuli, wybór jest ogromny. Nazwa mieszanek przypraw zdradza sposób ich użycia.

Stosowanie ziół i przypraw

Anyż: Anyż to bardzo intensywna przyprawa. Dlatego używasz tylko niewielkich ilości tej przyprawy. Anyż nadaje się do słodkich wypieków, sosów, zup owocowych, kompotów owocowych, powidła śliwkowego, czerwonej kapusty i marchwi.

Bazylia: ziele bazylii nadaje się do sałatek, majonezu, dań z jajek, twarogu, dań mięsnych i rybnych.

Bylica: Bylica doskonale nadaje się do dań z mięsa mielonego, drobiu, dziczyzny, wieprzowiny i pieczonej baraniny oraz surówek.

Cząber: Cząber to zioło o bardzo silnym smaku, więc używaj tutaj tylko niewielkich ilości. Nie pozwól, aby cząber gotował się dłużej niż 10 minut, w przeciwnym razie z łodyg mogą wydzielać się gorzkie substancje. Cząber nadaje się szczególnie do zielonej fasoli, roślin strączkowych, sałatek, mięsa, gotowanych i smażonych ryb oraz zup rybnych.

Curry: Curry to właściwie mieszanka dwunastu różnych przypraw o ostrym smaku. Curry szybko traci smak pod wpływem światła. Curry nadaje się szczególnie do przyprawiania potraw mięsnych i ryżowych, kiełbas, drobiu, sosów, ryb, zup rybnych i sałatek rybnych.

Koper: koperek to zioło o cudownym, lekko słodkim smaku. Ziele koperku powinno być używane świeże, ponieważ po wyschnięciu traci swój aromat. Żywność dodaje się dopiero po ugotowaniu. Koper nie może być gotowany. Drobno posiekane ziele nadaje się jako przyprawa do sałatek i twarogu ziołowego. Koper jest szczególnie popularny jako dodatek do sosów do ryb i niektórych dań mięsnych. Na przykład pieczeń wołowa i baranina. Nadaje się również do marynat rybnych i sałatek rybnych. Z suszonego kopru lub nasion kopru używa się do kiszenia ogórków i kiszonej kapusty.

Wyliczenie ziół i przypraw

Ocet winny: ocet to przyprawa, która przyda się w każdym gospodarstwie domowym i nadaje wielu potrawom odpowiedni smak. Czym byłby salceson lub ogórek bez odrobiny octu? Wiele razy słyszałam opinię, że ocet jest szkodliwy, osoby te zalecają używanie soku z cytryny do zakwaszania żywności. Tym osobom należy powiedzieć, że ocet jest całkowicie nieszkodliwy, gdy jest stosowany w normalnych dawkach. Ocet ma nawet tę właściwość, że stymuluje metabolizm. Ponadto nie zawsze można go zastąpić sokiem z cytryny. Ocet nadaje się do wielu sałatek, soczewicy, duszonych ogórków, nerek, haszyszu płucnego, do marynowania ryb, kiełbasy kiszonej, ogórka i dyni.

Estragon: zioło o subtelnym aromacie, które powinno być używane głównie na świeżo. Po wysuszeniu ma długi okres przydatności do spożycia, ale traci smak. Dlatego estragon często umieszczany jest w occie winnym, a następnie jest dostępny przez cały rok jako dodatek do majonezu, sałatek, dań rybnych i tym podobnych. Estragon nadaje się również do przyprawiania ogórków, dyni, kapusty kiszonej, w połączeniu z octem do surówek, marynat rybnych i sałatkowych, a także do różnych dań mięsnych i rybnych.

Goździki: nadają się głównie do przyprawiania dań na zimno, zup owocowych, sosów, sosów piwnych i kompotu wiśniowego. Również do kapusty białej, czerwonej, kapusty kiszonej, dyni i pieczywa. Jeśli goździki mają być gotowane w daniach mięsnych lub zupach mięsnych, cebula jest zaprawiana goździkami i ponownie usuwana przed podaniem.

Kardamon: Kardamon to mocna przyprawa, podobna do imbiru. Ta przyprawa nie jest tak powszechna w naszej kuchni. Chociaż jest bardzo zdrowy, nie jest jeszcze używany w wielu gospodarstwach domowych. Kardamon stosuje się do niektórych rodzajów herbatników, do kiszenia ogórków, do smażenia potraw oraz do przyprawiania różnych sosów i sałatek.

czosnek

Czosnek: bardzo intensywnie aromatyczna roślina cebulowa. Ze względu na silny zapach czosnek jest niepożądany w wielu gospodarstwach domowych. Ale robimy niesprawiedliwość czosnkową, ponieważ nie tylko dobrze reguluje żołądek i jelita, ale także korzystnie wpływa na stwardnienie tętnic. Czosnek znajduje odpowiednią przyprawę w wielu potrawach i ożywia je. Wystarczy użyć czosnku w najmniejszych ilościach. Ugotuj czosnek na parze przed dodaniem go do potraw, aby zniknął nieprzyjemny zapach. Jeśli nie ma dostępnych ząbków czosnku, możesz również użyć soli czosnkowej. Czosnek służy do przyprawiania różnych dań mięsnych i warzywnych, sałatek, zup rybnych, marynat rybnych i sałatek rybnych.

Suszone zioła: Oprócz słonych ziół w naczyniach należy również gotować suszone zioła, których aromat zaczyna w pełni działać po około 1 godzinie.

Kminek: Nasiona kminku nadają potrawom mocny smak. Ze względu na silną moc przyprawową nie pozwala na pojawienie się obok niej żadnej innej przyprawy. Dlatego oprócz kminku doprawiaj tylko potrawy solą i pieprzem. Kminek polecany jest do wielu dań, ale nie zawsze jest odpowiedni. Kminek nie każdemu przypadnie do gustu, w każdą niedzielę mięso, które smakuje jak kminek? Dlatego jego stosowanie powinno być zarezerwowane dla określonych pokarmów, a także preferencji tych, którzy chcą go jeść. Kminek nadaje się szczególnie do kapusty białej, buraków, tłustego mięsa, a do pewnego stopnia również do mięsa mielonego. Pokrojone na małe kawałki gotowane ziemniaki o smaku kminku i sałatki, ser, twaróg i wreszcie wypieki.

Liść laurowy to jedno z ziół i przypraw

Liść laurowy jest bardzo ostry, dlatego wskazane jest ostrożne obchodzenie się z nim. W większości przypadków wystarczy pół arkusza, aby potrawa nadała potrawom odpowiednią przyprawę. Ponieważ aromat działa szybko, należy przykleić liść laurowy z kilkoma goździkami do cebuli do dań mięsnych, którą po chwili można ponownie wyjąć z sosu. Przydaje się tu również jajko herbaciane, które można wykorzystać do szybkiego usunięcia liścia laurowego i goździków. Liść laurowy nadaje się głównie do gotowanego mięsa (np. golonka), ryb, zup rybnych, dziczyzny, marynat, do marynowania kapusty kiszonej, ogórków i ryb.

Majeranek i chrzan

Ziela majeranku co do zasady nie powinno zabraknąć w żadnych tłustych potrawach, gdyż przyczynia się do lepszego trawienia tłuszczu, majeranek jest szczególnie popularny jako przyprawa do kiełbas. Majeranek stosuje się również do zup ziemniaczanych, gulaszów w ogóle oraz tych z roślin strączkowych, mięsa mielonego, pieczonej gęsi, pieczonej kaczki, smalcu, zup rybnych z roślinami strączkowymi i mielonej ryby.

Chrzan można wykorzystać na wiele sposobów i uszlachetniać potrawy. W starszych książkach kucharskich iw innych krajach często można spotkać nazwę chrzan. Na przykład chrzan oznacza mięso z sosem chrzanowym. Oferowany jest świeży jako korzeń lub starty w szklankach. Chrzan najlepiej zawsze dodawać do potraw w postaci startej. Stosowany jest głównie do dań mięsnych, pieczeni na zimno, buraków, w połączeniu z tartym jabłkami do napełniania torebek na szynkę, w sosach z gotowanym mięsem lub jako kremowy chrzan z niebieskim karpiem.

Przyprawa orzechowo-paprykowa

Gałka muszkatołowa jest starta i dodawana do wielu potraw. Przechowywane w zamkniętym pojemniku gałkę muszkatołową można przechowywać prawie w nieskończoność. Ich smak jest intensywnie aromatyczny, więc bądź ostrożny. Gulasz z brukwi dobrze smakuje dopiero wtedy, gdy natrzesz go szczyptą gałki muszkatołowej. Dotyczy to również innych dań warzywnych, takich jak jarmuż, brukselka, kalafior i szpinak. Ale dania mięsne i rybne, tłuczone ziemniaki, dania z jajek, zapiekanki serowe i zupy również zyskują na smaku ze szczyptą gałki muszkatołowej.

Papryka to przyprawa, która podbiła naszą kuchnię z Węgier. Przyprawa jest dostępna w handlu w postaci proszku o różnym stopniu ostrości. Papryki nie wolno nigdy wkładać do gotującego się tłuszczu, ponieważ spowoduje to spalenie cukru zawartego w papryce, a potrawa będzie miała gorzki smak. Używaj papryki ostrożnie w małych ilościach do przyprawiania. Przyprawa ta jest odpowiednia do zup, sosów, sałatek, ryb i dań rybnych, zwłaszcza węgierskiej zupy rybnej i gulaszu.

Zioła i przyprawy sól, pieprz

Pieprz to uniwersalna przyprawa, którą można dodawać do wielu potraw. Używaj papryki oszczędnie ze względu na wysoką temperaturę i smak. Pieprz czarny jest gorętszy niż pieprz biały. Oba typy są dostępne w handlu jako ziarna lub mielone. Korzystne jest przechowywanie mielonego pieprzu z dala od powietrza i światła, w przeciwnym razie może szybko stać się mdły. Ze zdrowotnego punktu widzenia pieprz wspomaga trawienie.

Najczęściej stosowaną przyprawą, której nie powinno zabraknąć nawet w deserach takich jak knedle drożdżowe czy ciasta jest sól. Sól jest niezbędna do życia, ale spożycie soli na osobę na dzień nie powinno przekraczać 5 g, w przeciwnym razie może dojść do uszczerbku na zdrowiu. Ponieważ sól jest już zawarta w różnych produktach spożywczych, takich jak kiełbasa, masło i chleb, potrawy nie mogą być nadmiernie solone.

Sól pozostaje rozprowadzana przez długi czas, jeśli do solniczki wrzucisz kilka ziaren ryżu. Napiwek ode mnie dla słony sos: Sos, który został w ten sposób zniszczony, w większości przypadków będzie ponownie jadalny, jeśli dodasz łyżeczkę miodu lub kilka plasterków surowych ziemniaków i po chwili je usuniesz.

Zupy solone ponownie gotuje się z plastrami surowych ziemniaków, które następnie wyjmuje się z zupy. Możesz zaoszczędzić zbyt ostre zupy lub sosy, jeśli dodasz trochę mleka.

Cudowny świat przypraw dotyka duszy i leczy

Szczególne osiągnięcia i talenty są doceniane przez muzeum - oba mogą dotyczyć również ziół i przypraw, dlatego otrzymały nagrodę w Kulmbach w Bawarii Muzeum Przypraw podarowane. Słusznie, bo przyprawy są dobre dla zdrowia, zapewniają doznania smakowe na języku, wąchają przez nos, rozpieszczają oczy i pieszczą duszę.

Długa droga z Azji do Europy

Przyprawy potrafią sporo, więc nie dziwi fakt, że słynny szef kuchni i papież przypraw Alfons Schuhbeck opiera się na swojej filozofii „Spice your life”, podróżuje po przyprawach świata, a nawet pisze książki o przyprawach. Świat przypraw ma też długą historię – również zgodnie z muzeum – przyprawy odgrywały ważną rolę w starożytności, a w późnym średniowieczu przepych przypraw migrował z Dalekiego Wschodu do Europy i najpierw trafił do Wenecji. Tamtejsi kupcy wiedzieli, jak docenić egzotycznych imigrantów i dzięki temu zdobyli złoty nos. Przyprawy przyniosły Wenecji blask, prestiż i dobrobyt.

Turyści podróżują za przyprawami

Ale to, co zawinęło we Włoszech, długo trwało, zanim wylądowało na naszych talerzach iw naszej świadomości. To właśnie turystyka sprowadziła Niemców do Włoch w latach 1950. i 60. XX wieku. Tam wszystko smakowało inaczej, a turyści chcieli zabrać ze sobą to doświadczenie smakowe do domu. Więc poszły na zakupy, gotowały się z nimi w domu przyprawy i coraz bardziej go zasmakowałem. Z biegiem czasu, oczywiście, cele podróży stały się znacznie bardziej egzotyczne i stały się rajem dla odkrywców przypraw na całym świecie. Czy to cierpki anyż, rozgrzewający imbir, drogi szafran czy świąteczny zapach wanilii i cynamonu – chwała świata przypraw znalazła się w garnku, piekarniku i filiżance, a teraz nie sposób przeoczyć ich różnorodności.

Muzeum przypraw w Kulmbach zaprasza do dotknięcia

Historia, kultura kulinarna, botanika, uprawa, przetwarzanie i wykorzystanie aromatycznych roślin – wszystko to odgrywa ważną rolę w Muzeum Przypraw we frankońskim mieście Kulmbach. Ale jest to również muzeum, którego można dotknąć, ponieważ zwiedzający mogą również powąchać i pozwolić, aby pieprz, goździki i kminek pociekły im przez palce. Ministerstwo Rolnictwa Bawarii przekazało około 1,6 mln euro. Pieniądze pochodzą z unijnego programu LEADER. 1000 metrów kwadratowych to nowy dom dla przypraw, które pochodzą z lokalnych regionów i odległych krajów. Muzeum przypraw znajduje się w Kulmbacher Mönchshof i ma, że ​​tak powiem, pysznych sąsiadów, bo jest tam również muzeum browarnictwa i muzeum piekarni. Możliwe nawet, że jest tam również muzeum żywności, ponieważ jest też muzeum kiełbasy i mięsa. Projekt muzeum został powołany przez Stowarzyszenie Bawarskiego Muzeum Browarnictwa i Piekarnictwa Kulmbach oraz grupę działania LEADER Kulmbacher Land. Celem jest harmonijne współistnienie przyjemności, kultury i natury. Dobra mieszanka, która przekonała również Wolne Państwo Bawaria, ponieważ w latach finansowania UE 2007–2013 zainwestowało ponad 3,25 mln euro w 13 projektów.

Magowie i uzdrowiciele wykorzystują moc przypraw

W Hamburgu i Schönbrunn znajdują się również muzea przypraw. To również pokazuje, jak wielką wagę przywiązuje się do ziół i przypraw. Zarówno magowie, jak i uzdrowiciele sięgnęli po woreczki z przyprawami, a kiedy pomyślisz o zapachu kadzidła w kościele, wokół przypraw pojawia się również nutka mistycyzmu. Przyprawy tego świata dodają zdrowia. Mówi się, że imbir, który pochodzi z Azji i Australii, łagodzi przeziębienia i nudności. Mówi się, że pieprz cayenne z Ameryki Łacińskiej hamuje stany zapalne i wpływa na metabolizm. Tropikalne goździki wypowiadają wojnę zarazkom, a nawet mówią, że są dobre na ból zęba. W basenie Morza Śródziemnego nasiona kminku stosuje się przy problemach trawiennych. Podobno tymianek, który rośnie w Europie i Afryce, leczy kaszel i ból gardła. Czosnek ma poprawiać układ odpornościowy, krążenie krwi, jelita, a także szare komórki. Kolendra i koper włoski mieć coś przeciwko wzdęciom. Mówi się, że gałka muszkatołowa nawet pobudza pożądanie, ale może również być odurzająca, jeśli dostaniesz jej za dużo.

Szał kolorów przypraw

Nie trzeba dodawać, że podczas gotowania i pieczenia zioła i przyprawy są najpierw doznaniem zapachowym, a później rozkoszą smakową. Zapachy wykorzystywane są również w aromaterapii. Ale każdy, kto kiedykolwiek był na targu przypraw, widział również szaleństwo kolorów przypraw: żółty szafran, czerwony cayenne, zielona bazylia, brązowy cynamon, czarny pieprz i, i to nie tylko podniebienie, nos i zdrowie. warte pieniędzy, ale i oka. To po prostu cudowny świat przypraw, który porusza zmysły. Marion Friedl

Odkryj 10 najlepszych i najlepiej sprzedających się przypraw i ziół w 2024 roku na podstawie uczciwych testów. Pokazujemy wybór najpopularniejszych produktów, które mają świetne recenzje klientów i stosunek jakości do ceny. Już teraz znajdź idealny produkt przyprawowo-ziołowy dla swoich potrzeb!

Top10🔥Oferty🔥 🆕Online
- 3,00 €oferta
- 4,00 €oferta

Wskazówki dotyczące czytania: coole DIY Projekty | Fitness | Lubisz testowanie produktów czytać?


* Zdjęcia produktów i linki | Źródło: Amazon PA API | Ostatnia aktualizacja 28.03.2024/XNUMX/XNUMX | * = Linki partnerskie | Ceny podane na tej stronie mogły ulec zmianie. Rzeczywistą cenę produktu można znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy. Aktualizacje w czasie rzeczywistym nie są technicznie możliwe. Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki


 

Schreibe einen Kommentar