Szybkowar | Instrukcje i wskazówki

Zdjęcie autora

Niko

Instrukcja szybkowaru. W szybkowarze można gotować jednocześnie kilka składników żywności w bardzo krótkim czasie. Służy również do wstawania szybkowar odpowiedni. Już po 30 minutach otrzymasz danie z ziemniaków, mięsa i warzyw. Można też gotować w szybkowarze i oszczędza to dużo czasu. Poniżej znajdują się instrukcje dotyczące gotowania w szybkowarze.

[apn typ="vergleich2" asin="B06XCK9STB,B000UAOJ2A,B001A0ER4E,B071WPLND2,B00YW9GUJU,B071G5KNXK,B07VHP5LX1,B071GPKKKX,B06XJMVH4V,B01825MQX8" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="true" tpl-buttontext="" tpl-buttontpl="3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

W szybkowarze, który w rzeczywistości jest Szybkowar jest kilka wkładek jedna na drugiej. Potrawa o najdłuższym czasie jest umieszczana na dolnej tacy, następnie na środkowej, a następnie na najkrótszym czasie gotowania.

Aby przygotować danie składające się z golonki (30 minut), kapusty kiszonej (8 minut) i ziemniaków gotowanych (8 minut), potrzebujesz łącznie 30 minut gotowania. Najpierw golonkę umieszcza się na dolnej wkładce i gotuje przez 22 minuty przy zamkniętej pokrywie.

Następnie zgodnie z instrukcją szybkowaru otwieramy pokrywkę i wkładamy kapustę kiszoną do środkowej wkładki, a gotowane ziemniaki na górną. Przy zamkniętej pokrywce będzie gotować przez kolejne 8 minut, a gotowe danie można podać.

Niewiele witamin jest traconych

Instrukcja szybkowaru mówi, że pomimo wysokich temperatur w szybkowarze, z powodu krótkiego czasu gotowania traci się mniej witamin niż mniej wysokich temperatur, ale odpowiednio dłuższy czas gotowania. Hermetycznie zamknięta pokrywka w dużej mierze zachowuje smak potraw. Krótkie czasy gotowania pozwalają również zaoszczędzić energię. Szybkowar jest dostępny w sklepach w rozmiarach 1,5 Lieter, 5 Lieter (od jednej do dwóch osób), 7 Lieter (do sześciu osób) i 9 Lieter (do ośmiu osób).

Owoce i warzywa można gotować w szybkowarach o pojemności 9 i XNUMX litrów (patrz Zachowanie - Zachowanie). W szybkowarze możliwe jest również wyciskanie soku z owoców. Ze względu na jego popularność i praktyczność producenci nieustannie pracują nad funkcjonalnością i bezpieczeństwem szybkowarów. Zatrzask w pokrywce zapobiega np. otwarciu garnka pod ciśnieniem. Zamek bagnetowy z pięcioma występami na garnku i pokrywce zapewnia równomierne rozłożenie ciśnienia pary.

Czasy gotowania w szybkowarze

czasy gotowania w szybkowarze są nieco inaczej określane przez poszczególnych producentów. W tym momencie jednak z własnego doświadczenia mogę przedstawić przybliżony przegląd czasów gotowania w szybkowarze.

Gotowane ziemniaki w szybkowarze trwają ok. 8 minut, warzywa średnio ok. 7 minut, golonkę czas gotowania tylko 30 minut, pieczoną baraninę w 20 minut, a kurczaka w 25 minut.Z instrukcji obsługi dla Twojego szybkowaru możesz znaleźć prawidłowe czasy gotowania. Wytyczną może być tutaj oszczędność około 50% czasu i energii.

Nadaje się do wszystkich typów pieców

Do płyt elektrycznych, gazowych, szklano-ceramicznych i indukcyjnych są szybkowary odpowiedni. Warto również wspomnieć, że ulatnianie się oparów jest w znacznym stopniu ograniczone, dzięki czemu zmniejsza się również uciążliwość zapachowa. Szczególna zaleta przy mniejszych mieszkaniach. Dania z szybkowaru smakują bardziej aromatycznie niż z tradycyjnych garnków. Wszystkie garnki wyposażone są w praktyczny uchwyt, który pozwala na bezpieczne przenoszenie i zmniejsza ryzyko poparzenia.

Doskonała inwestycja dla każdego, kto ceni sobie zdrową, zbilansowaną dietę i ma mało czasu w życiu codziennym. Najlepsze w tym jest to, że dodatki są nie tylko zdrowe, ale także smaczne, rześkie i świeże!

Instrukcja szybkowaru

Instrukcja obsługi szybkowarów znajduje się na stronie producenta. Tam instrukcje są w większości dostępne do pobrania w formacie PDF. Instrukcje dotyczące oferowanych produktów można znaleźć tutaj pod adresem Obsługa klienta Tefal. Na stronie internetowej Tefal znajdują się nie tylko instrukcje obsługi szybkowaru, ale także wszystkich innych produktów oferowanych przez Tefal, na przykład naczyń i przyborów kuchennych.

Instrukcje bezpieczeństwa dotyczące szybkowarów

Nigdy nie wkładaj szybkowaru do gorącego piekarnika. Szybkowar pod ciśnieniem należy przenosić bardzo ostrożnie. Nie dotykaj gorących powierzchni (zwłaszcza części metalowych). Użyj uchwytów i pokręteł garnków. W razie potrzeby użyj rękawic. Regularnie sprawdzaj, czy uchwyty garnków są prawidłowo zamocowane. W razie potrzeby dokręć śruby na uchwytach garnków. Używaj szybkowaru tylko zgodnie z jego przeznaczeniem. Twój szybkowar gotuje pod ciśnieniem. Niewłaściwe użycie może spowodować oparzenia.

Upewnij się, że szybkowar jest prawidłowo zamknięty przed użyciem. Patrz rozdział „Zamknij”. Przed otwarciem szybkowaru upewnij się, że regulator gotowania znajduje się w pozycji „Steam off” i że wskaźnik ciśnienia spadł. Nigdy nie używaj siły do ​​otwierania szybkowaru. Upewnij się, że nie jest już pod presją.

Nigdy nie używaj szybkowaru bez płynu, ponieważ spowoduje to jego poważne uszkodzenie. Upewnij się, że podczas gotowania zawsze jest wystarczająca ilość płynu. Używaj tylko odpowiednich płyt grzejnych i płyt grzejnych zgodnie z instrukcją obsługi. Nigdy nie przygotowywaj przepisów na bazie mleka w szybkowarze. Nie używaj grubej soli w szybkowarze. Po ugotowaniu dodaj drobną sól.(Ta informacja jest bez gwarancji)

Konserwowanie w instrukcji szybkowaru

Instrukcja szybkowaru

Jeśli nie chcesz gotować dużych ilości, bardzo dobrze nadaje się do tego szybkowar. Zaoszczędzisz tutaj ogromną ilość czasu. Na przykład, jeśli zwykle potrzebujesz do 90 minut na warzywa w puszce, w szybkowarze zajmuje to tylko około 10 minut. Wymaga to jednak szybkowaru o pojemności od 7 do 9 litrów. Do gotowania używaj słoików przemysłowych, które są bardziej odpowiednie niż powszechnie stosowane słoiki rowkowane, możliwe są również słoiki śrubowe. Możesz zachować większą ilość używając słoików przemysłowych. Poniżej podano instrukcję gotowania w szybkowarze.

Po zamknięciu słoików za pomocą zacisków sprężynowych można je włożyć bezpośrednio do szybkowaru. Zaletą jest tu zastosowanie wkładki sitowej. W zależności od wielkości Szybkowar Wlać od pół litra do 1 litra wody. Poziom napełnienia wodą powinien wynosić około połowy wysokości szklanki.

Zamknij szybkowar zgodnie z instrukcją i włącz źródło ciepła. Czas gotowania można znaleźć poniżej dla danego produktu i rozpoczyna się po osiągnięciu poziomu lub pierścienia na zaworze szybkowaru.

Podane poziomy lub temperatury gotowania i czas gotowania dotyczą w szczególności szybkowaru.

  • Delikatne jagody: wypoziomuj lub zadzwoń 5 min
  • Inne jagody: wypoziomuj lub ułóż 1-8 min
  • Wstępnie ugotowany dżem i dżem: wypoziomuj lub ułóż 1– ​​2 min
  • Owoce pestkowe i ziarnkowe: wypoziomować lub obrączkować 10-12 min
  • Marynowane warzywa: wypoziomuj lub ułóż 10 min
  • Warzywa: wypoziomuj lub ułóż dwa 25-30 min
  • Produkty mięsne i wędliniarskie: poziom lub pierścień dwa 25 min

Podczas gotowania w szybkowarze należy zwrócić szczególną uwagę, aby szybkowar nie był schładzany pod bieżącą wodą ani nie odparowywany po wyznaczonym czasie gotowania. Powodem tego jest to, że szklanki podczas gotowania w szybkowarze osiągają nadciśnienie. Jeśli garnek schłodzisz pod bieżącą wodą lub odparujesz (jak w przypadku innych naczyń), szklanki nie schłodzą się tak szybko. Gdy szybkowar jest otwierany, zawartość szklanek jest następnie wyciskana przez nadciśnienie, które wciąż jest obecne. Więc masz owoce lub warzywa ze szklanek w wodzie do gotowania w szybkowarze.

Tak więc po wyznaczonym czasie gotowania umieść garnek obok płyty grzewczej, aż ciśnienie pary zmniejszy się, a zawór nie będzie już niczego wskazywał zgodnie z przepisami. W ten sposób pozostałe nadciśnienie można równomiernie zredukować. Ostygnięcie szybkowaru może potrwać do pół godziny. Dopiero wtedy możesz zdjąć okulary. W przypadku kieliszków z zaciskami sprężynowymi pozostają one napięte aż do całkowitego wystygnięcia kieliszków. To jest mój Instrukcja gotowania w szybkowarze.

Odkryj 10 najlepszych i najlepiej sprzedających się produktów do szybkowarów w 2024 r., korzystając z uczciwych testów. Pokazujemy wybór najpopularniejszych produktów, które mają świetne recenzje klientów i stosunek jakości do ceny. Już teraz znajdź idealny produkt do szybkowaru odpowiadający Twoim potrzebom!

Top10🔥Oferty🔥 🆕Online
- 2,22 €oferta
Szybkowar Tefal Secure 5 P25307 | w tym kosz parowy z...
Szybkowar Tefal Secure 5 P25307 | w tym kosz parowy z...*
Szybkowar wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej z opatentowanym systemem bezpieczeństwa Secure 5; Bardzo bezpieczny, z automatycznym...
69,47 € - 2,22 € 67,25 € Amazon Prime
- 16,00 €oferta
Szybkowar ELO 99389 Staże XS 2.7 litra, 18 centymetrów,...
Szybkowar ELO 99389 Staże XS 2.7 litra, 18 centymetrów,...*
Stal nierdzewna 18 / 10, zawór bezpieczeństwa z zaworem nadmiarowym zabezpieczającym nadciśnienie w krawędzi pokrywy
65,99 € - 16,00 € 49,99 € Amazon Prime
- 4,85 €oferta
- 15,83 €oferta
Monix Veloce -6 litrów, stal nierdzewna, garnek ciśnieniowy, odpowiedni do...
Monix Veloce -6 litrów, stal nierdzewna, garnek ciśnieniowy, odpowiedni do...*
Wykonane ze stali nierdzewnej 18/10; 5,3 mm; Garnek można myć w zmywarce; Potrójna podstawa, dyfuzor, wykonane ze stali nierdzewnej
84,10 € - 15,83 € 68,27 € Amazon Prime

Wskazówki dotyczące czytania: coole DIY Projekty | Fitness | Lubisz testowanie produktów czytać?


* Zdjęcia produktów i linki | Źródło: Amazon PA API | Ostatnia aktualizacja 24.04.2024/XNUMX/XNUMX | * = Linki partnerskie | Ceny podane na tej stronie mogły ulec zmianie. Rzeczywistą cenę produktu można znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy. Aktualizacje w czasie rzeczywistym nie są technicznie możliwe. Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki


 

Schreibe einen Kommentar