Pyszny przepis na gulasz z czerwonym winem i sosem żurawinowym: aromatyczne doznanie smakowe

Zdjęcie autora

Patrick

W zależności od tego jak bardzo jesteś głodny, tym przepisem na gulasz z czerwonym winem i sosem żurawinowym możesz delektować się dla 6-8 osób. 😉 Osobiście lubię przygotowywać trochę więcej w większych ilościach. Lubię stosować proste triki, żeby jedzenie finalnie smakowało wyśmienicie. U mnie gulasz to przede wszystkim kluski i czerwona kapusta, ale także makaron.

Do kupienia był mieszany gulasz z wieprzowiną i wołowiną, którego jeszcze nie gotowałam, a chciałam go po prostu spróbować. Gotowy gulasz naturalnie zmienił smak i zagryzł mięso, ale mi to nie przeszkadzało, a wręcz ciekawiło. Oczywiście gulasz można przygotować wyłącznie z wołowiny lub wieprzowiny, w zależności od upodobań. Użyłem swojej do krojenia warzyw Genialny wielopłatowiec używane, nie mogło być łatwiej i szybciej ;)

Przepis na gulasz z czerwonym winem i sosem żurawinowym: smaczny gulasz, który każdy może przygotować

składniki:

  • 1,6 kg mieszanego gulaszu
  • olej do smażenia
  • 3-4 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 papryki pokrojone w paski
  • 350 ml Rotweina
  • 800 ml bulionu wołowego
  • Woda odtłuszczona ze smażenia gulaszu
  • 1 tetraopakowanie 200 ml Wakacyjny sos żurawinowy
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos Worcestershire 2-3 shoty
  • Tymianek, rozmaryn, jagody jałowca lub gotowa przyprawa do gulaszu (której nie miałam)
  • trochę zagęstnika do sosu, woda do klusek lub ziemniaki
  • Opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji

Ludzie: Ilość powinna z łatwością wystarczyć dla 6-8 osób

przygotowanie:

  1. Smażenie gulaszu: W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż gulasz w jednej lub dwóch partiach, aż będzie brązowy. Odlać powstałą wodę i odstawić. Usmażony gulasz wyjąć z garnka i odstawić.
  2. Smażyć warzywa: W tym samym garnku podsmaż plasterki marchewki z koncentratem pomidorowym. Po kilku minutach dodajemy kostkę cebuli i kontynuujemy smażenie. Następnie dodajemy paski czosnku i papryki i wszystko razem smażymy.
  3. Łączyć: Włóż wcześniej usmażony gulasz z powrotem do garnka. Wszystko krótko podsmażamy i mieszamy.
  4. Zdeglasować winem: Zglaskować około 350 ml czerwonego wina. Odczekaj, aż wino zredukuje się, aż alkohol odparuje.
  5. Napełnij bulionem wołowym: Stopniowo dodawać 800 ml bulionu wołowego i wodę odtłuszczoną ze smażenia. Następnie dodaj świąteczny sos żurawinowy.
  6. przyprawiać, dodawać pikanterii: Doprawić solą, pieprzem, odrobiną sosu Worcestershire, tymiankiem, rozmarynem i jagodami jałowca.
  7. gotowanie: Zagotuj gulasz i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  8. Sos: Warzywa i sos zmiksować blenderem ręcznym i zagęścić zagęszczaczem do sosu lub wodą do klusek (zawiera skrobię) według potrzeb i konsystencji.
  9. Podawać: Posmakuj i w razie potrzeby dopraw. Udekoruj świeżą natką pietruszki i ciesz się smakiem.

Dodatki:

Można zrobić kluski z ciasta kluskowego lub kupić gotowe kluski. Następnie gotuje się je w wodzie i pozostawia do ostygnięcia. Do czerwonej kapusty dodaje się goździki, jabłko, szczyptę cukru i całość gotuje. Ponieważ miałem pod dostatkiem gulaszu, następnego dnia zjadłem makaron z gulaszem.

Oczywiście wymaga to trochę czasu na przygotowanie i gotowanie, ale w sumie zrumienienie mięsa i jednoczesne przygotowanie warzyw zajmuje tylko 30 minut. Następnie możesz pozwolić mu gotować się wygodnie na poziomie 2 przez 3-2 godziny. Całkowicie zrelaksowany!

Muszę przyznać, że dzięki temu połączeniu przepisów i wykonaniu mój własny gulasz smakował naprawdę wyśmienicie! Naprawdę nie jestem wielkim amatorem gotowania, więc Ty też możesz! 😉

Informacje ogólne i warianty gotowania gulaszu

Gulasz można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Oto więcej odmian i składników pysznego gulaszu.

Podstawowe składniki:

  1. wołowina: Klasyczne mięso na gulasz.
  2. cebule: Ważna podstawa smaku.
  3. czosnek: Dla dodatkowej pikanterii.
  4. Papryka: Zarówno słodki, jak i pikantny, niezbędny dla klasycznego smaku gulaszu.
  5. pomidory: Świeże lub w postaci pasty, dla zwiększenia kwasowości i koloru.

Dodatkowe warzywa:

  1. ziemniaki: Dla bardziej serdecznej wersji.
  2. Papryka: Różne kolory dla urozmaicenia smaku.
  3. marchew: Dla słodyczy i koloru.
  4. Grzyby: Dla ziemistego smaku.

Przyprawy i zioła:

  1. kminek: Tradycyjna przyprawa do gulaszu.
  2. majeranek: Dodaje pikantną nutę.
  3. liście laurowe: Dla głębokiego aromatu.
  4. tymianek: Dla nuty ziołowej.
  5. rozmaryn: Pasuje do wołowiny.

Dodatkowe smaki:

  1. Wino czerwone: Dla głębi i złożoności.
  2. Rosół wołowy: Dla dodania smaku i wilgoci.
  3. sos Worcester: Dla pikantnej nuty.
  4. Wędzona papryka: Dla aromatu dymu.

Udoskonalenia:

  1. kwaśna śmietana: Dla wyrafinowania i kremowej konsystencji.
  2. Skórka cytrynowa: Dla świeżego dotyku.
  3. pietruszka: Świeżo posiekane jako dekoracja.

W zależności od gustu i dostępnych składników możesz wypróbować różne kombinacje tych składników, aby stworzyć własny gulasz.

Przyprawy gulaszowe do Twojego kolejnego przepisu na gulasz z czerwonym winem i sosem żurawinowym

1. najlepszy produkt
Przyprawa gulaszowa Ankerkraut 170g w torebce, mieszanka pikantna...*
  • [SMAK] Dla wszystkich, którzy mówią: „nieważne, co ugotuję, wszystko będzie gulaszem”! Nasz idealny przyjaciel i towarzysz dla Ciebie; Nasz…
  • [PRZYGOTOWANIE] Stosowanie naszej przyprawy jest bardzo proste: na 500 gramów mięsa potrzebne są dwie czubate łyżeczki przyprawy. Nie…
  • [NAJLEPSZA JAKOŚĆ] Bez wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Składniki są świeżo pozyskiwane i przechowywane w hermetycznych torebkach Ankerkraut...
2. najlepszy produkt
Przyprawa gulaszowa Fuchs (1 x 1 kg)*
  • Rozmiar opakowania: 762 L x 2591 H x 1219 W
3. najlepszy produkt
Wagner Spices Preparat przyprawowy do gulaszu, 100 g*
  • Urozmaicone: Pasuje do gulaszu węgierskiego, gulaszu wołowego, kotletów węgierskich i zupy gulaszowej
  • Typowo ostre: papryka, cebula, sól, pieprz, czosnek, cząber, natka pietruszki, kminek, pieprz zielony i SELER zapewniają…
  • Uznany standard jakości: Wagner oznacza najwyższe standardy ekologiczne w zgodzie z naturą, połączone w szerokiej gamie...
4. najlepszy produkt
250g Mieszanka Przypraw Do Gulaszu Przyprawa Do Gulaszu w Proszku Przyprawa…*
  • Mieszanka przypraw do gulaszu najwyższej jakości.
  • Nasza pyszna mieszanka przypraw ma rustykalny, pikantny smak z lekką pikantnością i nutą świeżości.
  • Świeżo zapakowane w zamykaną torebkę z aromatem!
5. najlepszy produkt
Mieszanka przypraw do gulaszu Fuchs, kolorowa*
  • Nasza mieszanka przypraw do gulaszu to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika klasycznego, pożywnego i idealnie udanego gulaszu
  • Pikantny smak papryki, majeranku i wawrzynu zapewnia nieporównywalny aromat
  • Ale dania bezmięsne, takie jak tofu czy ratatouille, można również wzbogacić naszą mieszanką przypraw


* Zdjęcia produktów i linki | Źródło: Amazon PA API | Ostatnia aktualizacja 21.05.2024/XNUMX/XNUMX | * = Linki partnerskie | Ceny podane na tej stronie mogły ulec zmianie. Rzeczywistą cenę produktu można znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy. Aktualizacje w czasie rzeczywistym nie są technicznie możliwe. Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki


 

Zdjęcie autora

Patrick

Dla mnie informacja odgrywa kluczową rolę przy zakupie nowych produktów. Dlatego intensywnie poświęcam się czytaniu i szukaniu informacji w Internecie. Na mojej stronie internetowej Ehrliche-tests.de udostępniam artykuły na tematy i produkty, które mnie interesują, a także moje doświadczenia z produktami, które kupiłem i wypróbowałem. Moje testy produktów, porady i rekomendacje mogą Ci się przydać podczas dokonywania zakupu lub jeśli masz pytania dotyczące konkretnego tematu. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące któregokolwiek z moich postów, produktów lub tematów, nie wahaj się zostawić mi komentarza lub wysłać e-mail.

Schreibe einen Kommentar