Przewodnik po rybach - Przechowywanie - Przyprawa - Niebieski

Zdjęcie autora

Niko

Przewodnik po rybach - przechowywanie - przyprawa - niebieski dla wszystkich przypadków. Zgodnie z podażą na rynku ryby również należy jeść tak często, jak to możliwe. Ma mniejszą wartość odżywczą niż mięso, ale zawiera tyle samo białka oraz mnóstwo witamin i minerałów. Na przykład karp zawiera czterokrotnie więcej witaminy A niż wołowina. Witaminy nie ma w wieprzowinie. Ze względu na niski udział tkanki łącznej ryby są łatwiejsze do strawienia niż mięso.

[apn typ="vergleich2" asin="3850338770,3706626349,3961711496,3833869437,3440151662,3959612192" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="true" tpl-buttontext="" tpl -buttontpl="3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

Ryba niebieska

Ryby, które mają być ugotowane na niebiesko, takie jak pstrąg czy karp, są starannie wypatroszane, ale nie łusowane, aby warstwa śluzu, która powoduje błękit, została zachowana. Rybę należy posypać tylko od wewnątrz solą. Gotuje się je we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem octu, liści laurowych, ziaren pieprzu i drobno posiekanych korzeni. Po ugotowaniu wskazane jest natychmiastowe przyniesienie ryby na stół z odrobiną roztopionego masła i ugotowanymi ziemniakami.

Przewodnik po rybach świeżych ryb

Świeże ryby można rozpoznać po czerwonych skrzelach, wyłupiastych oczach o nieskazitelnym zabarwieniu i modzelach, jędrnym miąższu i braku zgniłego zapachu.

Unikaj - eliminuj zapach ryb

Możesz łatwo pozbyć się rybiego zapachu na dłoniach, nacierając dłonie sokiem z cytryny. Łatwo też uniknąć zapachu ryb w drewnianych deskach, które służą jako podstawa. Jeśli ryby są przetwarzane na desce, należy wcześniej skropić ją cytryną lub octem. To zamyka pory i zapobiega przenikaniu rybiego zapachu do drewna.

Przechowuj ryby

Okres przechowywania surowych i gotowanych ryb jest bardzo ograniczony. W domowej lodówce surową rybę można przechowywać około jednego dnia, a ugotowaną około dwa dni. Ryby mrożone można przechowywać w zamrażarce do czterech miesięcy, pod warunkiem, że nie zostały rozmrożone w międzyczasie. Otwarte konserwy rybne można przechowywać przez trzy dni po przeniesieniu do innego pojemnika.

Przygotuj czystą rybę do spożycia

Niezależnie od tego, czy ryby pochodzą z morza, jeziora czy rzeki, wszystkie gatunki można przyrządzać zgodnie z systemem three S: oczyszczanie-kwaszanie-solenie.

  • Czysty. W zależności od rodzaju ryby i sposobu jej gotowania, ryby są łusowane (nie gotowane na kolor niebieski), z wyjątkiem głowy i płetw, a następnie opłukiwane pod bieżącą wodą. Nie zostawiaj ryb w wodzie, ponieważ spowoduje to utratę cennych składników.
  • Zakwaszanie. Ryby są skropione na zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny lub octem. Wiąże to specyficzny gatunkowo zapach ryb, który szczególnie w przypadku ryb morskich uszlachetnia smak ryby.
  • Sól. Ryby są solone tylko na krótko przed przygotowaniem, ponieważ sól usuwa z ryb cenny sok rybny.

[apn typ="vergleich2" asin="B07CYLK93G,B00CE3DMQ0,B001GZJFUO,B00JA11MXO" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="true" tpl-buttontext="" tpl-buttontpl=" 3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

Zalety patelni na ryby

Każdy, kto częściej gotuje ryby, może pomyśleć o zakupie patelni do ryb. Patelnia została dostosowana do przygotowywania ryb ze względu na specjalny, przeważnie owalny kształt. Oczywiście taką patelnię można wykorzystać również do przygotowania innych potraw. Dzięki specjalnej powłoce ryby można przygotować beztłuszczowo.

Przyprawa do ryb - zioła przewodnie dla ryb

Dla miłośników ryb zawsze warto tworzyć własne mieszanki różnych przypraw. Ale w zasadzie im gorętsze są niektóre przyprawy, na przykład pieprz, papryka lub chili, tym mniej soli potrzeba do ryby. Dzięki temu dania rybne zyskują nieco więcej energii, a jednocześnie stają się nieco zdrowsze, a to obniża ciśnienie krwi. Następujące zioła są idealne do ryb w ogóle, aw szczególności do sosu rybnego: czosnek niedźwiedzi, bazylia, koperek, liść laurowy, pietruszka i szczypiorek.

Odkryj 10 najlepszych i najlepiej sprzedających się sztućców do ryb w 2024 roku na podstawie uczciwych testów. Pokazujemy wybór najpopularniejszych produktów, które mają świetne recenzje klientów i stosunek jakości do ceny. Już teraz znajdź idealne sztućce do ryb, odpowiadające Twoim potrzebom!

Top10🔥Oferty🔥 🆕Online
- 14,79 €oferta
Esmeyer 156-253 Zestaw sztućców do ryb Sylvia, 12 sztuk, stal nierdzewna,...
Esmeyer 156-253 Zestaw sztućców do ryb Sylvia, 12 sztuk, stal nierdzewna,...*
Sylvia jest również dostępna jako 24- lub 30-częściowy zestaw menu.; Instrukcje dotyczące pielęgnacji znajdują się w opakowaniu.
35,90 € - 14,79 € 21,11 € Amazon Prime
Nowość!
Łopatka ze stali nierdzewnej, szpatułka do smażenia ze stali nierdzewnej, pieczenie,...
Łopatka ze stali nierdzewnej, szpatułka do smażenia ze stali nierdzewnej, pieczeń,...*
Łopatka do smażenia nadaje się do domowych kuchni, restauracji, hoteli, sklepów dla smakoszy i nie tylko.
41,89 €
Nowość!
Łopatka do pizzy Łopatka do pieczenia ze stali nierdzewnej Łopatka do steków...
Łopatka do pizzy Łopatka do smażenia ze stali nierdzewnej Łopatka do steków Łopatka do ryb...*
Łopatka do smażenia nadaje się do domowych kuchni, restauracji, hoteli, sklepów dla smakoszy i nie tylko.
41,23 €

Wskazówki dotyczące czytania: coole DIY Projekty | Fitness | Lubisz testowanie produktów czytać?


* Zdjęcia produktów i linki | Źródło: Amazon PA API | Ostatnia aktualizacja 19.04.2024/XNUMX/XNUMX | * = Linki partnerskie | Ceny podane na tej stronie mogły ulec zmianie. Rzeczywistą cenę produktu można znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy. Aktualizacje w czasie rzeczywistym nie są technicznie możliwe. Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki


 

Schreibe einen Kommentar