Warzywa - przygotowanie, przygotowanie, przechowywanie

Zdjęcie autora

Niko

Warzywa - przygotowanie, przygotowanie, przechowywanie. Warzywa są obok owoców najważniejszym źródłem witamin. Aby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na energię, wskazane jest spożywanie pokarmów wysokoenergetycznych, takich jak mięso i ziemniaki z warzywami. Aby witaminy mogły być dostarczane do organizmu człowieka z jak najmniejszymi stratami, warto rozważyć poniższe wskazówki dotyczące przechowywania, przygotowywania i przygotowywania warzyw.

[apn typ="vergleich2" asin="B01M0XBZXG,B075SDG5GN,B086GTGZL2,B01M5AZP5C,B07K6J2JM2" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="true" tpl-buttontext="" tpl-buttontpl ="3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

Zachowaj warzywa

Cenne witaminy zawarte w warzywach są w pełni wykorzystywane tylko wtedy, gdy są świeże na stole. Cenne składniki odżywcze są tracone, zwłaszcza przez światło i ciepło. Z tego powodu warzywa należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Możesz również przykryć wilgotną szmatką warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata lub jarmuż. To znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia, a warzywa liściaste nadal wyglądają świeżo nawet po kilku dniach.

Czyste warzywa

Warzywa należy zawsze myć w całości. Dopiero wtedy zostaje rozdrobniony do odpowiedniego rozmiaru. Zachowaj rozdrobnione Warzywa nie rozpuszczają się w wodzie, ponieważ z ługu powstają cenne składniki. Podczas krótkotrwałego przechowywania posiekane warzywa należy przykryć wilgotną szmatką, aby nie wyschły.

Gotuj warzywa

Podczas przygotowywania warzyw ziemniaki i warzywa są zawsze przygotowywane z gorącą wodą i gotowane na parze lub na parze (patrz Gotowanie na parze i gotowanie na parze). Prosimy o jak najściślejsze przestrzeganie przepisanych czasów gotowania. Ugotowanie większości warzyw zajmuje około 20 minut. Podczas gotowania należy trzymać garnki zamknięte. Unikaj niepotrzebnego mieszania. Zamiast tego możesz trochę potrząsnąć garnkiem. Warzywa i ziemniaki należy ułożyć na talerzu i zjeść zaraz po ugotowaniu. Przechowywanie lub podgrzewanie warzyw ma szkodliwy wpływ na składniki.

Warzywa są bardziej strawne, jeśli nie są zagęszczone zasmażką, ale tylko lekko nadmiernie kontrolowane mąką na około 6-7 minut przed końcem gotowania. Należy przestrzegać czasu na dodanie mąki, w przeciwnym razie warzywa będą zbyt miękkie lub będą smakować mącznie. Alternatywnie można zagęścić warzywa kwaśną śmietaną.

Wskazówki dotyczące warzyw

Przygotuj kalafior. Ze względu na delikatną strukturę komórkową kalafior jest jednym z najlepiej strawnych warzyw kapustnych. Możesz wyjąć grubą środkową nóżkę do gotowania (można, ale nie musi). Delikatne części szypułki nie są obierane ze świeżego kalafiora, dzięki czemu podczas gotowania nie traci się zbyt wielu składników. Aby kalafior był ładny i biały, dodaj łyżkę mleka do gotującej się wody.

Przygotuj cykorię. Lekko gorzki smak wnętrza cykorii można złagodzić gotując cykorię przez krótki czas w mleku przed gotowaniem. Oczywiście od Ciebie zależy, czy po prostu usuniesz wewnętrzną łodygę cykorii.

Ogórek w puszkach. Jeśli do otwartego słoika z ogórkami włożysz kawałek chrzanu, pozostałe ogórki pozostaną chrupiące przez długi czas.

Kalarepa. Delikatne liście kalarepy oprócz witaminy C zawierają ważny dla organizmu wapń mineralny. Aby jak najlepiej zachować ten składnik, dodaj posiekane surowe liście do gotowanych na parze warzyw tuż przed spożyciem. Ten warzywny preparat z delikatnych liści pozwala zachować składniki.

Utrzymywanie świeżości pietruszki

Pietruszka długo będzie wyglądać świeżo, jeśli po umyciu włożysz ją do plastikowej torebki i włożysz do lodówki. Jednak wraz z upływem czasu przechowywania witaminy są tracone.

Zielona sałata, sałata

Sałata jest bardzo bogata w witaminę A. 100 g sałaty zawiera 1500 mg witaminy A. To trochę więcej niż potrzebujemy każdego dnia. Przed podaniem zieloną sałatę można podawać z niewielką ilością oleju, który pomaga zapewnić działanie witaminy A. Użyj nie tylko żółtego serca sałaty, ale także zielonych zewnętrznych liści. Zwiędła zielona sałata znów wygląda świeżo, jeśli włożysz ją na chwilę do letniej wody. Jednak jest wtedy bardzo ubogi w witaminy.

Salsefia jest bogata w białko, węglowodany, minerały i witaminy. Aby nie zbrązowiały podczas gotowania, dodaj do wody odrobinę octu lub łyżkę mąki.

Warzywa - przygotowanie - ugotuj szpinak

Ponieważ niektóre witaminy zawarte w szpinaku są tracone podczas gotowania, około jednej piątej całkowitej ilości szpinaku należy podawać na surowo. Szpinak ma piękny smak, jeśli do gotowego dania dodasz trochę mleka.

Warzywa - przygotowanie - cebula do gotowania

Jeśli surowa cebula zostanie solona, ​​będzie całkowicie rozgotowana. Jeśli potrawa jest solona tylko podczas gotowania, plasterki lub kawałki cebuli zostają zachowane. Noże są pozbawione zapachu cebuli, jeśli przeciągniesz je przez surową marchewkę. Zapach cebuli znika z Twoich rąk, gdy pocierasz je odrobiną soli kuchennej. Jeśli twój oddech pachnie cebulą, możesz zatrzymać go szklanką mleka.

Podsmażyć plastry cebuli. Prażone plastry cebuli poprawiają smak i wygląd bulionu mięsnego. Zbrązowieją szybciej, jeśli zostaną posypane odrobiną mąki. Cebule stają się szczególnie chrupiące, jeśli je sparzysz przed smażeniem. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które ciągle mają problemy z siekaniem cebuli, ponieważ łzawią im oczy. Wtedy moja rada to kroić cebulę w misce pod wodą w przyszłości, wtedy nie będzie już łez.

Odkryj 10 najlepszych i najlepiej sprzedających się produktów do przetwórstwa warzyw w 2024 roku na podstawie uczciwych testów. Pokazujemy wybór najpopularniejszych produktów, które mają świetne recenzje klientów i stosunek jakości do ceny. Już teraz znajdź idealny produkt do przetwórstwa warzyw dla swoich potrzeb!

Top10🔥Oferty🔥 🆕Online

Wskazówki dotyczące czytania: coole DIY Projekty | Fitness | Lubisz testowanie produktów czytać?


* Zdjęcia produktów i linki | Źródło: Amazon PA API | Ostatnia aktualizacja 19.04.2024/XNUMX/XNUMX | * = Linki partnerskie | Ceny podane na tej stronie mogły ulec zmianie. Rzeczywistą cenę produktu można znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy. Aktualizacje w czasie rzeczywistym nie są technicznie możliwe. Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki


 

Schreibe einen Kommentar