Konserwowanie - Konserwowanie | Porady i wskazówki

Zdjęcie autora

Niko

Podczas puszkowania lub puszkowania różne rodzaje żywności są przechowywane przez dłuższy czas. Ponieważ gotowanie odbywa się w temperaturze około 100°, owoce i warzywa należy konserwować tą metodą ze stratą witaminy być oczekiwanym. Podstawowym wymogiem konserwowania jest to, aby owoce i warzywa były przetwarzane tak świeże, jak to możliwe, gdy są zbierane.

[apn typ="vergleich2" asin="B06W9LZ5Z4,B01NBU4V2B,B00AH0QUD4,B07ZJBKW21,B004GBUS2Y,B000VZ8SYY" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="true" tpl-buttontext="" tpl-buttontpl="3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

Wekowanie w piekarniku

Zagotować można zarówno w rurze kuchenki gazowej, jak iw rurze kuchenki elektrycznej. W tym celu na ruszcie piekarnika, który został wsunięty w dolną szynę, umieść wypełnione słoiki z pokrywkami i gumowymi pierścieniami oraz zaciski. Obok umieszcza się naczynie z wodą. Gotowanie odbywa się w 130 °. Oznacza to, że kuchenki gazowe o średnim ogniu i kuchenki elektryczne powinny być używane tylko pod wpływem ciepła. Po zakończeniu procesu gotowania szklanki pozostają w tubie jeszcze przez około 30 minut.

Konserwowanie w puszce do konserw / automatycznej kuchence

Garnek wyposażony jest w termometr i wkładkę do trzymania kieliszków. Na wkładzie umieszcza się wypełnione kieliszki z gumowym pierścieniem, pokrywką i klipsem. Następnie do garnka wlewa się tyle wody o tej samej temperaturze, co zawartość szklanki, połowa poziomu wody powinna sięgać do szklanek. Wymagany czas gotowania jest mierzony tylko od momentu, w którym woda ma zalecaną temperaturę. W tym momencie Źródło ogrzewania być mniejsze, aby woda nie bulgotała.

Automatyczna kuchenka ułatwia konserwowanie

Maszyna do konserwowania znacznie ułatwia konserwowanie, podgrzewając wodę do odpowiedniej temperatury i utrzymując ją. Takie urządzenie ma wielkość garnka do gotowania, tyle że jest wyposażone w złącze zasilania. Takie maszyny mają cewkę grzewczą wbudowaną w podłogę. Dzięki temu uniezależniasz je od swojego pieca i możesz wygotować, gdziekolwiek zapewnisz podłączenie zasilania. W doniczce umieszcza się kratkę, aby szklanki nie stały bezpośrednio na podłodze i nie mogły zostać uszkodzone. Następnie wlewa się odpowiednią ilość wody. Teraz włącz urządzenie i wybierz żądaną temperaturę. On zajmie się resztą konserwowanie samodzielnie.

Konserwowanie w szybkowarze

W szybkowarze żywność można zagotować w niewielkich ilościach w bardzo krótkim czasie. Jeśli na przykład potrzebujesz do 90 minut na warzywa w rondlu, to jest w szybkowar tylko około 10 minut. Wymagany jest jednak garnek o pojemności co najmniej 7-9 litrów. Szklanki przemysłowe lepiej nadają się do gotowania w szybkowarze niż szklanki ryflowane, ponieważ pasuje do nich więcej tego typu szklanek. Zobacz też Instrukcja szybkowaru.

Konserwowanie galaretki

Czysty sok owocowy, który otrzymuje się przez [tooltip position = „left” text = „Wyciskanie soków owocowych na parze) przez podgrzewanie owoców parą, ale nie gotowanie”.] Sok na parze [/ tooltip], z [tooltip position] = “ left “text =” Wirówki są łatwiejsze do czyszczenia niż prasy i umożliwiają szybszą pracę. “] Wirówka do soków owocowych [/ tooltip] lub prasa wrzecionowa zagęszcza się cukrem poprzez gotowanie. Dłuższe gotowanie z cukrem zamienia sok owocowy w galaretkę. W przypadku większości rodzajów owoców należy dodać pektyny, aby wspomóc żelowanie. W przypadku galaretki zwykle potrzeba około 1000 g cukru na litr soku. Konserwowanie galaretki odbywa się jak dżem lub dżem.

Konserwowanie warzyw

Warzywa zwykle nie są gotowane przed ugotowaniem lub konserwowaniem, ale tylko na parze, aż będą pół miękkie. Następnie od razu gorące warzywa wlej do słoików i zagotuj. Warzywa wstępnie ugotowane wymagają zatem tylko połowy czasu gotowania surowych warzyw. Chociaż warzywa, takie jak kalafior, pomidory i seler, można wkładać do szklanek na surowo, zaleca się wcześniejsze gotowanie na parze wszystkich innych warzyw.

Konserwowanie dżemu

Oczyszczone, przygotowane owoce gotuje się z połową wymaganej ilości cukru. Jeśli owoce są miękkie, dodaje się pozostały cukier, ostrożnie mieszając. Tutaj również, podobnie jak w przypadku dżemu, czasami konieczne jest dodanie pektyny. W wielu żelkach, dżemach i gumach owocowych jest używany pektyna stosowany jako środek żelujący. Środki żelujące to dodatki do żywności, które pęcznieją lub wiążą wodę w wodzie, czyli prowadzą do żelowania.

Robienie dżemu i konserwowanie

Podstawą dżemu jest miazga owocowa otrzymywana przez gotowanie przygotowanych owoców z cukrem lub bez cukru, a następnie przepuszczanie ugotowanych owoców przez sito. Miąższ owoców zagęszcza się dodatkiem cukru w ​​określonych proporcjach, cukier należy dodawać dopiero wtedy, gdy miazga jest już w pewnym stopniu zagęszczona. Zapobiegnie to marmolada. Ponieważ wiele owoców nie zawiera wystarczającej ilości substancji żelujących, w większości przypadków konieczne jest na końcu dodanie pektyny. Dżem jabłkowy jest wystarczająco zagęszczony, gdy kilka kropel dżemu zostanie umieszczonych na talerzu i natychmiast zeluje. Po ugotowaniu dżem wlewa się do nagrzanych garnków lub słoików i przykrywa pergaminem. Po schłodzeniu naczynia można zamknąć przykrywkami, które zostały wcześniej pasteryzowane.

Konserwowanie owoców

Owoce można konserwować, konserwując z cukrem lub bez. Ogólnie rzecz biorąc, owoce gotowane z cukrem mają lepszy smak, można do tego wykorzystać również substytuty cukru, takie jak stewia. Owoce na kompot wlewa się do szklanek i zalewa roztworem cukru. Na 500 g słodkich owoców potrzeba ok. 150 g cukru. Do kwaśnych owoców potrzeba około 250 g cukru. Diabetycy mogą wytwarzać własne owoce w puszkach, używając substytutów cukru.

Zachowanie wskazówek dotyczących konserwacji we właściwy sposób

  • Przed użyciem należy dokładnie wyczyścić słoiki, pokrywki, pierścienie i wszystkie inne urządzenia, z którymi żywność ma kontakt, takie jak garnki, miski i chochle.
  • Używaj tylko doskonałych szklanek, pokrywek i gumowych pierścieni.
  • Napełniając gorące jedzenie, słoiki połóż na wilgotnej ściereczce.
  • Podczas napełniania należy dokładnie wyczyścić brudne krawędzie i gumowe pierścienie.
  • Tylko tyle owoców lub warzyw przed gotowaniem, ile można ugotować w jednym daniu.
  • Używaj tylko szklanek tej samej wielkości w jednym cyklu gotowania.
  • Po wyjęciu słoików z garnka połóż je na desce i chroń przed przeciągami ściereczką, aż ostygną. Dopiero wtedy zdejmij klipsy z osłon.
  • Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia, zaleca się przeprowadzenie pierwszego procesu konserwowania, a następnie drugiego najpóźniej po 48 godzinach, który powinien trwać tylko połowę zalecanego czasu konserwowania.
  • Słoiki przechowuj w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze około 15°.

Zachowywanie czasów

Czasy puszkowania owoców i warzyw lub innej żywności różnią się w zależności od sposobu użytkowania urządzeń. Czas gotowania można znaleźć w zaleceniach producenta urządzenia.

Gotuj się sam - zdecydowanie lepsza alternatywa

Gotowanie samemu jest zabawne, nawet z całą rodziną. Ale gotowanie się również przynosi zdrowie. Możesz sam ugotować wiele rzeczy na codziennym stole, tutaj decydujesz, które składniki są przetwarzane. Tutaj pierwszą zaletą jest to, że zwykle całkowicie rezygnuje się z sztucznych aromatów i konserwantów. Wiesz dokładnie, jakie składniki zostały użyte w tej lub której szklance. Kompilacja poszczególnych produktów końcowych zależy od Ciebie.

Jeśli kupujesz towary, które zostały już zakonserwowane, musisz mieć do czynienia z konserwantami w żywności, pomimo tradycyjnego procesu. Niestety nie jest to alternatywa dla osób z alergią pokarmową i/lub na konserwanty.
Możesz z łatwością samodzielnie gotować lub konserwować swoje produkty owocowo-warzywne. Cukier konserwujący jest zwykle używany do rodzajów owoców, dżemów czy kompotów – oczywiście stosuje się również galaretki we wszystkich smakach.

Klasyczne budzenie lub marynowanie

Warzywa są często marynowane w occie i oleju, można je również ugotować w osolonej wodzie. Tutaj dodaje się dodatkowe zioła, aby nadać smak - haczykowaty, mielony lub w jednym kawałku. Ponadto wygląda również dekoracyjnie.
Jeśli masz rodzinę i chcesz je zdrowo i zgodnie ze starymi obyczajami wyżywić, nie możesz uniknąć klasycznego zrywania lub marynowania, ponieważ powinieneś kupować tylko świeże owoce i warzywa zgodnie z ich sezonem, co gwarantuje najwyższą jakość i krótki czas transportu oraz w ten sposób niewielka utrata składników odżywczych. Ponadto pożądane odmiany nie są oferowane po zawyżonych cenach.

Użyj żywności w puszkach

Chcąc zaopatrzyć się w jedzenie przez cały rok, którego sezon nie jest powszechny, trzeba sięgnąć po żywność w puszkach (lub drogi import z zagranicy). Oczywiście w dzisiejszych czasach można również zamrozić świeże rzeczy przy nadmiarze zamrażarek i pudełek - ale należy zużyć towar w ciągu najbliższych 3 miesięcy, ale w przypadku samodzielnie ugotowanych towarów sytuacja wygląda inaczej, te towary można przechowywać nawet przez kilka lat. Słoiki należy przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, tylko w ten sposób towar zachowa swój kolor przez dłuższy czas - nieapetyczne owoce i warzywa nie będą pasować do nikogo. Zalety w skrócie: brak sztucznych konserwantów, brak sztucznych aromatów, swoboda w doborze składników, długi okres przydatności do spożycia owoców i warzyw (dłuższy niż zamrażanie), to frajda dla całej rodziny, wnosi więcej smaku na talerz.

Odkryj 10 najlepszych i najlepiej sprzedających się produktów do konserwowania potraw w 2024 r., korzystając z uczciwych testów. Pokazujemy wybór najpopularniejszych produktów, które mają świetne recenzje klientów i stosunek jakości do ceny. Znajdź już teraz idealny produkt do konserwowania, odpowiadający Twoim potrzebom!

Top10🔥Oferty🔥 🆕Online
- 2,00 €oferta
Tescoma 895260 Della Casa zestaw do gotowania z termometrem, plastik,...
Tescoma 895260 Della Casa zestaw do gotowania z termometrem, plastik,...*
Instrukcja użycia dołączona do opakowania.; Jakość marki Tescoma
35,90 € - 2,00 € 33,90 € Amazon Prime
- 15,00 €oferta
- 4,00 €oferta

Wskazówki dotyczące czytania: coole DIY Projekty | Fitness | Lubisz testowanie produktów czytać?


* Zdjęcia produktów i linki | Źródło: Amazon PA API | Ostatnia aktualizacja 27.03.2024/XNUMX/XNUMX | * = Linki partnerskie | Ceny podane na tej stronie mogły ulec zmianie. Rzeczywistą cenę produktu można znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy. Aktualizacje w czasie rzeczywistym nie są technicznie możliwe. Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki


 

Schreibe einen Kommentar