Ceramiczna tarka imbirowa

Zdjęcie autora

Niko

Winzbacher® ORYGINAŁ - Ceramiczna Tarka Imbirowa | idealny do imbiru, kurkumy i czosnku | Ulepszona koncepcja 2020 | Można myć w zmywarce | Idealny do przygotowania herbaty imbirowej

Imbir ceniony jest jako przyprawa, pokrojony na małe kawałki jako składnik sałatek lub herbat. Dzięki ceramicznej tarce do imbiru jej zalety stają się oczywiste.

Paluszki imbirowe oblane czekoladą były kiedyś popularnymi słodyczami, ale dziś stanowią mroczną egzystencję. Imbir jest zaraz po pieprzu w skali popularności przypraw na drugim miejscu wśród Niemców. Brytyjczycy, Amerykanie i Skandynawowie są uważani za prawdziwych fanów imbiru i używają ceramicznej tarki do imbiru.

Żeglarze stosowali imbir jako lekarstwo na chorobę morską, skurcze żołądka i problemy z krążeniem. Rybacy na karaibskich wyspach nadal żują korzenie imbiru, gdy wychodzą w morze, jako środek zapobiegawczy.

BESTonZON Tarka ceramiczna Tarka do imbiru Tarka do owoców do żywności dla niemowląt...Winzbacher® THE ORIGINAL - Ceramiczna tarka do imbiru | idealne dla...Winzbacher® ORYGINAŁ - tarka do imbiru ze stali nierdzewnej | idealny dla...Winzbacher® THE ORIGINAL [zestaw 2] tarki ze stali nierdzewnej | ...TOMORAL tarka kuchenna, tarka do sera ze stali nierdzewnej 304 z pojemnikiem,...Tarka do jabłek do 837630Tarka ceramiczna KYOCERA CD-18 Tarka ceramiczna do owoców i warzyw z...Kaladia - ceramiczna tarka/ceramiczna krajalnica - idealna do imbiru,...JOSKO Produkty 2735 Zestaw tarki, ceramikaTarka ceramiczna Muxel Tarka do gałki muszkatołowej, tarka do imbiru, ...
BESTonZON Tarka ceramiczna Tarka do imbiru Tarka do owoców...*Winzbacher® ORYGINAŁ - Ceramiczna Tarka Imbirowa |... *Winzbacher® ORYGINAŁ - tarka imbirowa ze stali nierdzewnej ... *Winzbacher® ORYGINAŁ [zestaw 2] stal nierdzewna ... *TOMORAL Tarka kuchenna, tarka ze stali nierdzewnej 304 z...*Tarka do jabłek do 837630 *Tarka ceramiczna KYOCERA CD-18 Tarka do owoców i warzyw ... *Kaladia - ceramiczna płyta tarcia / krajalnica ceramiczna - idealna...*Produkty JOSKO 2735 zestaw talerzy do tarcia, ceramiczny *Tarka ceramiczna Muxel Tarka z gałki muszkatołowej, ... *
Amazon PrimeAmazon PrimeAmazon PrimeAmazon PrimeAmazon PrimeAmazon Prime
Oceny kupującychOceny kupującychOceny kupującychOceny kupującychOceny kupującychOceny kupującychOceny kupującychOceny kupującychOceny kupującychOceny kupujących
Patrz teraz!Patrz teraz!Patrz teraz!Patrz teraz!Patrz teraz!Patrz teraz!Patrz teraz!Patrz teraz!Patrz teraz!Patrz teraz!
Ostatnia aktualizacja: [apn asin="B07JDQD8WT" typ="state" false="unknown"] Linki bezpośrednio do Amazon.de | Źródło/zdjęcie: Amazon API

Konfucjusz przyprawiał każdy posiłek imbirem

Imbir to jedna z najstarszych przypraw. Jako roślina przyprawowa i lecznicza uprawiana jest od około 4000 lat. Najpierw w rodzinnej Azji Południowo-Wschodniej, później w Indiach i Afryce Wschodniej. Mówi się, że chiński założyciel religii Konfucjusz (551 do 479 pne) przyprawił każde danie imbirem.

Nazwa imbir pochodzi od starożytnej indyjskiej „srngavera” (w kształcie rogu). Nazwę można rozpoznać w prawie wszystkich językach: „zingiberis” po grecku, „zingiber”, „zenzero” po włosku, „gingembre” po francusku i „ginger” po angielsku.

W starożytności arabscy ​​handlarze przyprawami przywozili imbir do Rzymu. Korzenie przetrwały transport lepiej iw większych ilościach niż inne, bardziej psujące się przyprawy. Ze względu na podatek od luksusu imbir był bardzo drogi w starożytnym Rzymie.

Po upadku Cesarstwa Rzymskiego imbir zniknął z kuchni europejskiej. Marco Polo odkrył go na nowo w Indiach i Chinach. Imbir trafił do Europy w niewielkich ilościach, o czym świadczą dowody od XIII wieku.

Jednak kuchnia francuska kładła większy nacisk na wyrafinowanie smaku niż na intensywne, pikantne doznania kulinarne. Anglia pozostała wierna imbirowi. Mówi się, że Elżbieta I osobiście wynalazła piernikowego człowieka przyprawionego imbirem. Anglicy przynieśli ze sobą swoje preferencje do Ameryki. Żołnierze rewolucyjni mieli imbir w paczkach.

Imbir pochodzi z Chin

Dziś rośnie w Nigerii, Indiach, Tajwanie, Sierra Leone, Australii i Chinach. 80 procent imbiru sprzedawanego na całym świecie pochodzi z Chin. W Indiach rolnicy sadzą prawie trzydzieści różnych odmian.

Roślina tropikalna (Zingiber officinale Roscoe) sięga nawet jednego metra. Liście wyglądają jak trzciny, a kwiaty jak irysy: żółte z fioletowymi ustami i bardzo dekoracyjne. Zjadane są tylko podziemne korzenie.

Ten „kłącze” nie jest korzeniem, ale poziomym pędem, który tworzy dalsze pędy w górę. Roślina jest rozmnażana przez sadzonki, które w ciągu ośmiu do dziewięciu miesięcy rozwijają się w gotowe do zbioru kłącza.

W momencie zbioru palmitynianu, rozgałęzione kłącza („pazury” lub „ręce”), naziemne części rośliny już obumierają. Wykopane kłącza są myte i w zależności od powierzchni uprawy i wymagań parzone wrzątkiem, suszone na słońcu i uwalniane z wierzchniej warstwy korka.

Obrany imbir ma gładką powierzchnię, kolor od jasnożółtego do lekko brązowawego i wygląda na wybielony dopiero po potraktowaniu wapnem lub kwasem siarkowym. Siarkowanie jest niezbędne do konserwacji i zapobiegania rozwojowi pleśni podczas suszenia. Bardzo popularne towary w jasnych kolorach są dostępne na rynku w kawałkach lub zmielone.

Imbir w pasztecie i kiełbasie

Handel oferuje imbir w różnych odmianach. Powierzchnia uprawy i wiek wpływają na jakość. Imbir charakteryzuje się silnym aromatycznym zapachem i palącym smakiem. W większości obrany jamajski imbir ma najlepszy aromat ze względu na cytrynowy posmak.

Imbir z Afryki Zachodniej jest słabej jakości, ale ma najwięcej ciepła. Dlatego jest szeroko stosowany w przemyśle mięsnym. Imbir wykorzystywany jest jako składnik mieszanek przyprawowych w produkcji kiełbas, np. w kiełbasach smażonych, koźlakach, szynce drobiowej i klopsach.

Zajmujemy się głównie sprzedażą gorącego imbiru chińskiego. Świeży imbir lub proszek można kupić w supermarketach, sklepach azjatyckich i delikatesowych lub w warzywniakach. Świeże bulwy są jednolicie białawe, żółtobrązowe i pulchne.

Niestety, wiek bulwy można określić dopiero po jej rozcięciu: im starsza bulwa, tym bardziej włókniste mięso.

Przechowywanie imbiru: Zawiń świeży imbir w papier kuchenny i umieść w plastikowej torbie w komorze na warzywa w lodówce. Bulwę można doskonale obrabiać ceramiczną tarką do imbiru.

Imbir w słodyczach, piwie i chutneys

Młody imbir jest owocowy, delikatny i soczysty, starszy imbir jest gorący i ziarnisty. Świeży imbir smakuje łagodniej niż suszone kawałki lub imbir w proszku. W kuchniach obszarów tropikalnych używa się głównie świeżych bulw i Ceramiczna tarka imbirowa przetwarzane.

Świeży lub suszony – imbir jest niezbędny do wielu potraw i różnych proszków curry. Imbir jest popularny w Azji ze względu na zdrowie i dobre samopoczucie. Dania rybne i mięsne również zawierają imbir, podobnie jak desery, wyroby cukiernicze, ciasta, pieczywo, marynaty i chutneys w Europie.

Niektóre likiery i piwa, w angielskim ginger ale, są naturalnie aromatyzowane imbirem. Znany jest również jako tradycyjna przyprawa do pieczenia i budyniu lub do marynowania dyni i gruszek.

Imbir testowany na morzu i w kosmosie

Olejki eteryczne odpowiadają za pikantny, ostry smak. Zingiberol określa ciepły, drzewny zapach. Gingerol zapewnia ostry, lekko ostry smak. 40 innych składników poprawia smak i przyczynia się do trwałości tłustych potraw.

Wspomagają również trawienie, pobudzają apetyt, zwiększają wydzielanie śliny i soku żołądkowego oraz pomagają przy problemach żołądkowych. Wreszcie, imbir był często badany jako lekarstwo na chorobę morską, znaną również jako choroba lokomocyjna. Jedno z badań wykazało, że imbir był w stanie zredukować zawroty głowy i chorobę lokomocyjną - próba spowodowana obrotowym krzesłem.

W innym badaniu przetestowano 80 kadetów duńskiej marynarki wojennej, którzy nie byli przystosowani do żeglowania na wzburzonym morzu. Jeden gram imbiru zmniejszał wymioty i zimne poty. Nawet NASA przetestowała imbir. Astronauci cierpią na chorobę lokomocyjną podczas treningów, testów i lotów.

Naukowcy porównali imbir do skopolaminy, leku przeciwwymiotnego. Naukowcy NASA odkryli, że skopolamina pomogła w objawach choroby lokomocyjnej, podczas gdy gram świeżego lub suszonego imbiru nic nie zrobił.

Jednak autorzy zauważyli, że w „grupie imbirowej” nastąpiło zauważalne zmniejszenie wymiotów i pocenia się. Starożytna wiedza empiryczna została naukowo potwierdzona.

Domowa herbata imbirowa

Kilka plasterków świeżego, obranego imbiru zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia. Pij słodkie i gorące do smaku. Herbata staje się jeszcze bardziej aromatyczna dzięki ceramicznej tarce imbirowej. Obierz i zetrzyj imbir, zalej go gorącą wodą, gotowe!

https://youtu.be/d56Lr5HPFpY

Odkryj 10 najlepszych i najlepiej sprzedających się produktów do ceramicznej tarki do imbiru 2024 w uczciwych testach. Pokazujemy wybór najpopularniejszych produktów, które mają świetne recenzje klientów i stosunek jakości do ceny. Już teraz znajdź idealną ceramiczną tarkę do imbiru dostosowaną do swoich potrzeb!

Top10🔥Oferty🔥 🆕Online
Nowość!
Ciieeo Zestaw 2 młynków do błota, tarki do sałatek, sprzętu kuchennego...
Ciieeo 2-częściowy młynek do błota, tarka do sałatek, sprzęt kuchenny...*
Ceramika - łatwa w czyszczeniu i użytkowaniu, wygodna w przechowywaniu.; Proste kubki do mielenia – szybkie, łatwe i...
23,99 €

Wskazówki dotyczące czytania: coole DIY Projekty | Fitness | Lubisz testowanie produktów czytać?


* Zdjęcia produktów i linki | Źródło: Amazon PA API | Ostatnia aktualizacja 28.03.2024/XNUMX/XNUMX | * = Linki partnerskie | Ceny podane na tej stronie mogły ulec zmianie. Rzeczywistą cenę produktu można znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy. Aktualizacje w czasie rzeczywistym nie są technicznie możliwe. Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki


 

Schreibe einen Kommentar